Individuele Faalangsttraining

Angsten horen bij het leven maar helaas kunnen ze ook het leven van je kind voor een deel gaan beheersen. De angst is niet realistisch en blokkeert het kind. Deze training is speciaal voor kinderen die last hebben van (faal)angst op school of in hun dagelijks leven en hiermee willen leren omgaan door te leren ontspannen en invloed te krijgen op hun gedachten. Eigen kracht en zelfredzaamheid zijn hierbij belangrijke

Er zijn drie soorten faalangst:

  1. Cognitieve faalangst: je kind heeft last van angstgevoelens bij taken die hij op school krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het leren voor een toets of het maken van moeilijke huiswerkopdrachten.
  2. Sociale faalangst: je kind heeft last van angstgevoelens als hij met andere kinderen omgaat.
  3. Motorische faalangst: je kind kan een hekel krijgen aan de gymles, omdat hij dan iets met zijn lichaam moet doen.

Bij faalangst is er niet direct een gevaar, maar dat je kind maakt scenario’s in zijn/haar hoofd van wat er zou kunnen gebeuren. Je brein maakt geen onderscheid tussen wat ‘echt’ is en wat ‘niet echt’ is. Je brein verwerkt het als iets wat echt gebeurt op dat moment en reageert daarop.

Tijdens de training leert je kind onder andere de situaties te herkennen wanneer hij/zij last krijgt van faalangst. Hij/ zij leert hoe om te gaan met de faalangst op een manier die bij hen past. Zij leren anders omgaan met de omstandigheden die faalangst oproepen.

Samen met het kind ga ik de angst uitvoerig in beeld brengen. We gaan onderzoeken waar de angst precies over gaat, waar je kind nu het meest bang voor is en welke gedachten daarbij een rol spelen.

We gaan uitzoeken wat er dan precies gaat gebeuren in zijn beleving. En of het in werkelijkheid al eens is gebeurd met het kind of iemand in de directe omgeving van het kind. Het gaat erom dat je kind leert omgaan met de angst, en ontdekt hoe je eigen gedachten je daarbij kunnen helpen. Het kind leert op zichzelf en het eigen gevoel te vertrouwen. Het einddoel is dat je kind zich weer veilig en ontspannen gaat voelen.

We gaan uit van de kracht en mogelijkheden die je kind in zich heeft. We streven er dan ook naar om uit te zoeken waar vanuit de faalangst is ontstaan en zullen hiermee aan de slag gaan. We gaan op zoek naar kwaliteiten en sterke punten in jouw kind en proberen deze sterker te maken. Zodat jouw kind met zijn of haar faalangst leert omgaan en leert hoe je negatieve gedachtes om kan zetten naar positievere gedachte.